Follow me:

8x tips om meer te lezen

De vraag die het meest aan mij gesteld wordt is denk ik wel hoe ik het voor elkaar krijg om zoveel boeken te lezen. Op dit moment heb ik in 2020 al honderd boeken gelezen en verwacht ik dat dat aantal nog iets hoger wordt. Het feit dat we dit jaar veel meer thuis zijn geweest, heeft daar zeker aan bijgedragen. Maar losstaand daarvan lees ik sowieso heel vaak. Daarom leek het me wel eens leuk om mijn tips met jullie te delen om meer te lezen.

1. Lees één boek tegelijk

Eén van mijn belangrijkste tips die ikzelf heel zinvol vind, is om niet meer dan één boek tegelijkertijd te lezen. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die het wel fijn vinden om meerdere boeken tegelijk te lezen. Maar als je al moeite hebt om überhaupt structureel te lezen, dan raad ik je aan om te beginnen met één boek. Als je namelijk meer boeken tegelijkertijd leest, dan kom je minder goed in het verhaal. En dat is nou juist wat je wel wilt. Zodat je je eventjes in een andere wereld kunt wanen.

2. Begin met dunne boeken

Eerlijk is eerlijk. Het uitlezen van een boek geeft heel veel voldoening. Bovendien motiveert het ook om daarna door te lezen in een volgend boek. Kies daarom niet al te dikke boeken uit. Een boek van 900 bladzijdes is nogal overweldigend. Als je nadenkt hoe lang het duurt voordat je die uit hebt dan kan ik me best voorstellen dat je er moedeloos van wordt. Veel leuker is het dus om te beginnen met boeken van 250 tot 300 bladzijdes.

3. Koop een boek die je leuk vindt

Als je de leesvibe een beetje kwijt bent, of die überhaupt nog niet hebt gevonden, dan is niets zo vervelend als een boek lezen dat helemaal niets blijkt te zijn. Dat bevestigd je gevoel dat lezen niets voor jou is des te meer. Kies daarom een boek waarvan je al bijna met zekerheid kan zeggen dat je het leuk gaat vinden. Dit kun je doen door een boek te kiezen in een genre dat je ligt, de synopsis te lezen of op zoek te gaan naar recensies online.

4. Maak er een momentje van

Wat ik heel erg leuk vind aan lezen, is dat het echt een ontspannend moment is op de dag. Als ik na een drukke werkdag ga lezen, dan trek ik comfy kleren aan, zet ik een grote kop thee, kaarsje aan en duik ik heerlijk op de bank onder een kleedje. Doordat ik er zo bewust mee bezig ben, is mijn dagelijkse leesmomentje echt een ontspannend onderdeel van de dag geworden. Iets waar ik heel de dag al naar kan uitkijken!

5. Leg je telefoon aan de kant

Mijn grootste valkuil tijdens het lezen? Afgeleid worden door m’n telefoon. Zeker als je al moeite hebt om je concentratie erbij te houden tijdens het lezen, is je telefoon killing. Leg deze dus echt eventjes aan de kant, of zet je telefoon een halfuurtje op de slaapstand. Als je een halfuurtje hebt gelezen kan je weer eventjes kijken wat je hebt gemist. Zo voorkom je dat je bij elke melding die je binnenkrijgt uit je verhaal wordt gerukt. Want zo kom je natuurlijk nooit echt in een verhaal!

6. Laat de televisie uit

Netflix, Videoland, Amazon Prime, Disney Plus.. hoeveel streamingsdiensten zijn er tegenwoordig wel niet? En hoe fijn ze ook zijn, als je graag (meer) wilt lezen, dan zijn ze een onwijze afleidingsbron. Als je na een lange school- of werkdag moe op de bank neerploft, dan snap ik dat een filmpje of serie kijken het enige is wat je nog wilt doen. Lezen? Pff daar heb ik echt geen energie meer voor. Maar wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat dat een beeld is dat je zelf vormt. Want hoezo is lezen vermoeiend? Als je een serie kijkt, ben je vaak ook ondertiteling aan het lezen. Kies er daarom eens bewust voor om die televisie uit te laten. Al is het maar een halfuurtje waarin je een aantal bladzijdes kunt lezen. Mag die televisie daarna weer aan. Al vraag ik me af of je dat dan nog wel wilt als je helemaal in je boek zit!

7. Volg relevante blogs of Instagramaccounts

Het leuke aan het hebben van een blog of Bookstagram, vind ik de positieve reacties die ik dagelijks krijg. Mensen die enthousiast vertellen dat doordat ze mij zijn gaan volgen een bepaald boek hebben gekocht. Of doordat ze elke dag mijn boekentips voorbij zien komen ze helemaal zin hebben gekregen om te lezen. Voor mij is het ook zo begonnen. Doordat ik blogs ging volgen van boekenwormen, kreeg ik ook helemaal zin om te lezen. Het kan je elke dag net dat laatste zetje geven om te bedenken: oja, vanavond ga ik lekker even lezen! Bovendien doe je zo veel ideeën op voor nieuwe boeken.

8. Lees een halfuurtje voor je gaat slapen

Dit is een tip die handig is voor mensen die meer willen lezen, maar ook voor mensen die beter willen slapen. Ik heb gemerkt dat als ik voor het slapen gaan nog even lees, ik veel makkelijker in slaap val. Dus in plaats van dat ik na het Netflixen direct m’n bed in duik, lees ik nog eventjes een aantal bladzijdes in bed. Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar volgens mij is dit de ultieme manier voor je lichaam om tot rust te komen en de slaapmodus aan te zetten. Ik heb in ieder geval regelmatig dat ik m’n boek moet opvangen omdat mijn ogen dichtvallen haha!

Dat waren ze. Acht tips waarvan ik de afgelopen jaren zelf heb ontdekt dat ze echt helpen om meer te lezen. Maar eigenlijk heeft het allemaal met bewustwording te maken. Kies er bewust voor om dat boek op te pakken en maak er tijd voor. Al is het maar een halfuurtje of zelfs een kwartiertje per dag. Maar onthoud ook dat lezen geen verplichting is. Het moet juist iets zijn wat zorgt voor jou ontspanning. Is het dat niet, dan is lezen misschien niets voor jou op dit moment in je leven. Dat kan ook heel goed en is helemaal niet verkeerd. Iedereen ontspand op zijn eigen manier!

Share
Previous Post Next Post