Follow me:

Boekrecensie: De enige die overbleef

Title: De enige die overbleef
Author: Riley Sager
Publisher: Ambo Anthos
Release date: mei 2024
Genre: Thriller
Rating: ★★★★★ 5.0

Verhaal

Ze stak haar vader neer en vermoordde haar moeder, voordat ze haar zus ophing – althans, zo gaat het rijmpje dat schoolkinderen zingen over de moorden binnen het gezin Hope in de jaren twintig.

De enige overlevende was de zeventienjarige Lenora Hope. De meeste mensen dachten dat zij de moorden had gepleegd, maar de politie kon destijds geen bewijs vinden. Zelf heeft Lenora altijd ontkend. Ze woont nog altijd in Hope’s End, het grote landhuis boven op de kliffen aan de kust van Maine, waar de moorden plaatsvonden.

Maine, 1983. Nadat de vorige thuishulp midden in de nacht was weggevlucht, neemt Kit het stokje over om voor Lenora te zorgen. Ze is nu in de zeventig en zit aan haar rolstoel gekluisterd – een aantal beroertes heeft ervoor gezorgd dat ze alleen nog kan communiceren met behulp van een typemachine. Op een avond typt Lenora: IK ZAL JE ALLES VERTELLEN.

Dan wordt het Kit steeds duidelijker dat ook Lenora niet de volledige waarheid vertelt…

Personages

In De enige die overbleef volgen we Kit McDeere. Ze is een jonge vrouw die worstelt met het verdriet en het schuldgevoel als gevolg van het verlies van haar moeder. Ze is een thuishulp wiens schorsing haar op glad ijs heeft gebracht bij haar baas en haar vader. Ze krijgt de opdracht om te zorgen voor de beruchte kluizenaar genaamd Lenora Hope, van wie wordt aangenomen dat ze haar hele familie in 1929 heeft vermoord. Lenora is nu rolstoelgebonden, verlamd en kan niet praten vanwege een aandoening. Ze woont in een prachtig oud landhuis in het rijkste deel van de gemeenschap. Maar haar leven is allesbehalve glamoureus. Ze zit al meer dan vijftig jaar opgesloten in haar huis als gevolg van haar verlamming.

Schrijfstijl

Deze thriller van Riley Sager wordt verteld vanuit twee perspectieven. Allereerst volgen we het verhaal vanuit het oogpunt van Kit. De thuishulp die Lenora verzorgd. Dit perspectief wordt afgewisseld met wat Lenora opschrijft over wat er met haar is gebeurd in de maanden voor de moorden. Beide persperctieven zijn onbetrouwbaar. Als lezer weet je niet wie je kan vertrouwen. Of het nu verzorger Kit is, of potentiële moordenaar Lenora. De spanning bouwt zich op een consistente en goed tempo op, waardoor ik heel erg betrokken was met het verhaal. Het is super fijn om in het hoofd van zowel Kit als Lenora te kruipen en te begrijpen wat er is gebeurd.

Fan van Verity geschreven door Colleen Hoover? Dan is dit boek zeker een aanrader!

Conclusie

Elk jaar kijk ik weer uit naar een nieuw boek van Riley Sager. Zijn verhalen vervelen nooit en de plotwendingen zijn altijd erg goed uitgedacht. Zo ook bij De enige die overbleef. Wanneer je denkt te weten hoe het zit, wordt alles toch weer compleet anders. Vond je Verity van Colleen Hoover goed? Dan denk ik dat je dit boek ook zeker zal kunnen waarderen. Een aanrader voor op je leeslijst!

De enige die overbleef

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply