Follow me:

Boekrecensie: De vijf die blijven

Title: De vijf die blijven
Author: Holly Jackson
Publisher: Uitgeverij Volt
Release date: Februari 2023
Genre: YA Thriller
Rating: ★★✩✩✩ 2.5

Verhaal

De achttienjarige Red en haar vrienden gaan op voorjaarsvakantie naar de kust. Hun camper zit vol en de stemming zit er goed in. Totdat de camper op mysterieuze wijze opeens tot stilstand komt in niemandsland. Terwijl de wielen een voor een kapot worden geschoten, beseft de groep dat er geen sprake is van een ongeluk. Er zit een scherpschutter daarbuiten, en hij heeft het op een van hen gemunt. Iemand uit de groep heeft namelijk een geheim waar de schutter een moord voor zou plegen.

Het is het begin van een kat- en muisspel waarin de zes vrienden wanhopig op zoek gaan naar hulp. Verborgen geheimen komen aan het licht en er heerst een dodelijke spanning binnen de groep. Er is maar één ding zeker. Niet iedereen zal deze nacht overleven…

Personages

In De vijf die blijven volgen we zes jongeren die gaan genieten van hun ‘spring break’ wat bij ons in Nederland de voorjaarsvakantie is. Met z’n allen in een camper vertrekken ze naar de kust, maar de weg er naartoe verloopt hobbelig. Het verhaal is geschreven vanuit het personage Red. Een meisje wiens moeder bij de politie zat en tijdens haar werk is vermoord. Red was destijds nog heel jong maar herinnerd zich het nog goed. Het laatste gesprek wat ze met haar moeder had, eindigde namelijk in een ruzie. Ze voelt zich daarom nog altijd schuldig.

Ik vond Red een ingewikkeld personage en kreeg maar heel moeilijk hoogte van haar. Het was duidelijk dat ze issues had en onverwerkte trauma’s. Ik kon me ook niet echt vinden in de rol die ze binnen de vriendengroep nam. Al moet ik zeggen dat de gehele vriendengroep niet heel ‘likeable’ is. Daardoor leefde ik tijdens het lezen eigenlijk met niemand mee en vond ik het maar lastig om verbondenheid te voelen.

De nieuwe standalone van Holly Jackson wist mij niet te overtuigen zoals haar vorige serie, Moordgids voor lieve meisjes, wel deed.

Schrijfstijl

Holly Jackson kreeg wereldwijd bekendheid door haar trilogie ‘A good girls guide to murder. Deze YA trhillerserie was erg geliefd onder lezers en daardoor waren mijn verwachtingen van De vijf die blijven erg hoog. Het begin van het verhaal is veel belovend. Als lezer val je eigenlijk midden in de roadtrip die de vrienden afleggen op weg naar de kust. Maar al snel begon mijn enthousiasme af te nemen tot ongeveer de helft van het boek. Vanaf dat moment komt er meer actie en kregen plotwendingen wat meer vorm. Tocht wist Holly Jackson me deze keer niet te overtuigen.

Conclusie

Laat ik voorop stellen dat het geen slecht boek is. Holly weet hoe ze een verhaal moet schrijven en al met al heb ik me er ook zeker wel mee vermaakt. Maar verwacht bij verre na niet het niveau van A good girls guide to murder. Dat het hele verhaal zich afspeelt op één locatie (een camper), werkte voor mij helaas niet echt. Bovendien denk ik dat het plot voor veel lezers voorspelbaar zal zijn. Twee elementen die ik bij haar vorige serie juist heel sterk vond. Helaas, dit was ‘m dus niet voor mij!

De vijf die blijven

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply