Follow me:

Boekreview: Birthday

Title: Birthday
Author: Meredith Russo
Publisher: Best of YA
Release date: Oktober 2019
Genre: YA Contemporary
Rating: ★★★★★ 5.0

Weer zo’n boek die online door internationale bookstagrammers en booktubers al erg goed werd beoordeelt: Birthday van Meredith Russo. Een hartverscheurend LHBT-verhaal over identiteit, vriendschap en liefde die mij diep heeft ontroerd.

Verhaal

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Personages

We volgen in Birthday Eric en Morgan. Ze zijn beste vrienden vanaf hun geboorte en ook nog eens op dezelfde dag geboren. Je kunt dus wel zeggen dat ze elkaar door en door kennen. Toch hebben ze allebei geheimen voor elkaar. Geheimen waarvan ze bang zijn dat het hun vriendschap zou verpesten als ze uit zouden komen. Ik had daardoor ontzettend met ze te doen. De problemen en hindernissen waar ze tegenaan lopen, zijn juist dingen die je zo graag zou willen delen met je beste vriend of vriendin. Als lezer voelde ik hun pijn, twijfel en verdriet keer op keer weer. Tegelijkertijd bewonder ik Morgan en Eric omdat ze ook heel veel kracht hadden. Ze bleven hoop houden en dat is bewonderenswaardig om te zien.

Met zo’n krachtige boodschap en twee fantastische personages, kan het niet misgaan.

Schrijfstijl

We lezen afwisselend hoofdstukken vanuit Morgan en Eric geschreven. Daardoor kan je als lezer in het hoofd van beide personages kruipen. Dit vind ik sowieso altijd een hele fijne manier van lezen. Maar in dit geval bij dit verhaal was het extra speciaal. Doordat ze allebei met zoveel emoties rondliepen vond ik het heel fijn om daarover te kunnen lezen vanuit hun eigen gedachte en niet via iemand anders. Ook was het heel tof om te lezen over hun bijzondere vriendschap. Ik vind het knap van Meredith dat ze naast dat ze wilde laten zien dat hun vriendschap zo sterk is en ze onwijs close zijn, ook twee unieke personen heeft weten neer te zetten met hun eigen karakteristieken en de manier waarop ze naar het leven kijken. Je ziet dus twee mensen die ontzettend veel van elkaar houden, maar ook twee individuen. Het is lastig uit te leggen wat ik precies bedoel. Maar ik hoop dat je het begrijpt nadat je het boek zelf hebt gelezen! 🙂

 

Dit boek gaat over jezelf zijn, jezelf accepteren en jezelf waarderen.

Conclusie

Birthday heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. De pijn, de twijfels en verdriet van Eric en Morgan kwamen keer op keer diep bij mij binnen. Ik heb me nooit beseft waar je allemaal mee te maken krijgt als je als man liever een vrouw wilt zijn of andersom. Dit boek gaat over veel meer dan je geslacht en seksualiteit. Dit boek gaat over jezelf zijn, jezelf accepteren en jezelf waarderen. Maar daarnaast vond ik het ook heel mooi om te lezen over de bijzondere vriendschap tussen twee personen en de herinneringen die ze aan vroeger hebben. Birthday gaat een grote impact hebben in de Young Adult wereld.

*Dit artikel bevat een recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn mening van het boek niet.

Birthday

Share
Previous Post Next Post