Follow me:

Boekreview: De Executie

Title: De Executie
Author: Daniëlle Bakhuis
Publisher: Best of YA
Release date: April 2019
Genre: YA Thriller
Rating: ★★★★✩ 4.5

Vorig jaar mocht ik Daniëlle Bakhuis, de auteur van het onwijs spannende boek De Eliminatie, ontmoeten bij een young adult event. Naar aanleiding van dit event, besloot ik haar boek toen te lezen. Ze had me namelijk toch wel erg nieuwsgierig gemaakt. De Eliminatie las ik destijds in enkele dagen uit. Vanaf dat moment kon ik alleen maar met veel enthousiasme uitkijken naar haar tweede boek De Executie. In april was het zover. Benieuwd of ik dit boek net zo goed vond?

Verhaal

Colette Zwart steekt haar rechterhand in de lucht en telt af. ‘Kandidaders, in vijf…’
Hoe kun je nou de doodstraf krijgen voor zoiets? Je gaat nog niet dood, Charlotte. Dit is krankzinnig. Het is allemaal show, niet echt.
‘Vier.’
Niet nu. Nog niet.
‘Drie.’
Je gaat niet dood.
‘Twee.’
Jegaatnietdoodjegaatnietdoodjegaatnietdood.
‘Een.’

Het is 2048. Het Collectief is aan de macht. Om het land staat een Muur en de levens van alle inwoners zien er hetzelfde uit. Ze dragen dezelfde kleding, wonen in dezelfde huizen en eten iedere avond dezelfde maaltijd. Dat maakt iedereen gelijk, en het leven zorgeloos en voorspelbaar. Maar wie een misstap begaat, wordt keihard afgestraft. Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren hangend in kooien boven een onpeilbare diepte terechtgesteld. Tijdens een spectaculaire show die live op televisie wordt uitgezonden, krijgen vijf tieners nog één kans om zichzelf te redden. Bij vier van hen zullen de bodems onder hun kooien worden weggeklapt. Het Collectief beslist wie er overblijft. Welkom bij De executie. Deze aflevering wil je niet missen!

Personages

Klinkt vrij messed up toch? Maar dat was ik al wel gewend van Daniëlle na het lezen van De Eliminatie. In De Executie volgen we meerdere personages. Het verhaal begint met Charlotte. Ze staat in één van de kooien wanneer de liveshow op het punt staat te starten. Vanaf dat moment zat ik direct in het verhaal en was ik erg alert tijdens het lezen. Je probeert als lezer namelijk te ontdekken wat er precies gaande is. Want wat gaat er gebeuren als de kooi onder de voeten van Charlotte openklapt?

De andere personages die we volgen in De Executie zijn de andere tieners die terechtstaan. Zij vertellen allemaal hun eigen verhaal en zo kom je langzaam maar zeker meer te weten over wat ze precies hebben gedaan waardoor ze vandaag in deze aflevering zitten. Doordat er veel personages om te volgen zijn, gebeurd het vaak dat ze niet vergenoeg worden uitgediept. Je leert personages dan heel oppervlakkig kennen. Maar Daniëlle heeft dat in dit verhaal heel goed aangepakt. Ik vond ze helemaal niet oppervlakkig en ik heb echt het idee dat ik alle vijf de kandidaten goed heb leren kennen.

Als ik me nog iets goed herinner aan Daniëlle haar eerste boek De Eliminatie dan is het wel de absurdheid van het verhaal waardoor ik zo geïntrigeerd was en wel door wilde blijven lezen.

Schrijfstijl

Als ik me nog iets goed herinner aan Daniëlle haar eerste boek De Eliminatie dan is het wel de absurdheid van het verhaal waardoor ik zo geïntrigeerd was en wel door wilde blijven lezen. Tijdens het evenement waar ze sprak, vertelde ze ook hoe ze tot deze bizarre verhaallijn was gekomen. Dat is bij De Executie eigenlijk niet anders. Het is een vlot geschreven boek en bleef mijn interesse houden tot het einde. Er gebeuren genoeg dingen waardoor de spanningsboog niet afzwakt. Ik vind het ook heel leuk dat je vanuit meerdere personages leest.

Daniëlle heeft zichzelf overtroffen. Ik was al een liefhebber van haar boeken, maar nu ben ik helemaal fan!

Conclusie

Ik vond De Eliminatie al een tof boek, maar De Executie heeft dit helemaal weten te overtreffen. Ik hou wel van futuristische boeken en met een thriller tintje erbij kan je mij niet blijer maken. Wat beide boeken gemeen hebben is dat ze je als lezer ook echt aan het denken zetten. Bij De Eliminatie werd je als lezer aangespoord om te bepalen wie er volgens jou moest blijven leven. Bij De Executie wordt je aan het denken gezet over wiens leven meer waard is. Hoe bepaal je dat? Wat vind je eigenlijk van de doodstraf? Daniëlle heeft zichzelf overtroffen. Ik was al een liefhebber van haar boeken, maar nu ben ik helemaal fan!

De stille patiënt

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk