Follow me:

Boekreview: De stille patiënt

Title: De stille patiënt
Author: Alex Michaelides
Publisher: Uitgeverij Cargo
Release date: Januari 2019
Genre: Thriller
Rating: ★★★★✩ 4.0

Ik zit helemaal in een thriller vibe. Dat wil zeggen, dat ik de laatste tijd steeds meer thrillers toevoeg aan mijn tbr. Het fijne aan dit genre is namelijk dat ze vaak zo spannend zijn waardoor je constant wil doorlezen. Dat is fijn als je een leesdipje hebt. Ik las De stille patiënt. Een boek waar ik veel positieve verhalen over heb gehoord. Wat ik ervan vond lees je in dit blog artikel.

Verhaal

Iedereen dacht dat Alicia Berenson een gelukkig huwelijk had; dan schiet ze haar man vijf keer in zijn hoofd. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Alicia’s stilte spreekt tot de verbeelding van het publiek en maakt haar tot een mysterieuze beroemdheid.

Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Hij doet er alles aan om een baan te krijgen bij de instelling waar Alicia zit opgesloten, en lijkt geobsedeerd om met haar in gesprek te gaan. Maar hij kan niet voorzien wat hij daarmee in gang zet…

Personages

In De stille patiënt volgen we psychotherapeut Theo Faber. Hij is vastbesloten Alicia Berenson te laten praten. Alicia heeft namelijk haar man vermoord en weigert sindsdien te praten. Ze wordt opgenomen in The Grove, een psychiatrische kliniek. Theo besluit daar zes jaar na de moord te solliciteren zodat hij Alicia kan behandelen. Hij is ervan overtuigd dat hij haar kan laten praten en het motief van de moord kan achterhalen.

Alicia leek een gelukkig huwelijk te hebben samen met haar man Gabriël. Beide zijn kunstenaars. Zij is schilderes en hij is fotograaf. Een perfect koppel zou je denken. Het boek begint met een dagboekfragment van Alicia uit het verleden, maar gaat daarna over in een verhaal vanuit de ik persoon Theo.

Schrijfstijl

Laat ik voorop stellen dat dit zeker geen vlot geschreven thriller is, maar je wordt wel vanaf de eerste bladzijde het verhaal ingetrokken. Het dagboek fragment van Alicia maakt je nieuwsgierig. Deze fragmenten blijven regelmatig terugkomen in het verhaal. Dat is fijn, want die geven steeds meer duidelijkheid over wat er precies is gebeurd met Alicia. Het grootste deel van het verhaal lezen we vanuit Theo Faber. De auteur van dit boek heeft ervoor gekozen om Theo het verhaal te laten vertellen aan de lezer. Je wordt dus direct aangesproken. Alsof Theo naast je het verhaal zit te vertellen. Dit vond ik een interessante keuze. Het geeft het verhaal een stukje extra spanning.

In De stille patiënt wordt langzaamaan steeds meer onthuld. Dit gaat langzaam, maar veroorzaakte niet dat ik het boek wilde wegleggen. De schrijver van dit boek heeft dit echt uitstekend gedaan. We krijgen veel informatie over de personages waardoor ze echt gaan leven voor jou als lezer. Bovendien is deze informatie onmisbaar om naar het plot te kunnen werken.

Ik begrijp absoluut waarom dit boek zoveel lovende reacties heeft gekregen.

Conclusie

Ik begrijp absoluut waarom dit boek zoveel lovende reacties heeft gekregen. Het is echt een unieke thriller. We krijgen een kijkje in een psychiatrische inrichting wat ik ook erg interessant vond. Het plot van dit boek bestaat uit meerdere delen wat het ook extra spannend maakt aan het einde. Als lezer ben je constant aan het nadenken. Wat is er nu precies gebeurd. Heeft Alicia haar man echt vermoord? En zo nee, wie dan wel? En zo ja? Waarom in vredesnaam? Ik daag jou uit om De stille patiënt te kopen en in de wereld van Alicia Berenson te duiken. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden!

De stille patiënt

 

 

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk