Follow me:

Boekreview: Gouden Kooi

Title: Gouden Kooi
Author: Camilla Läckberg
Publisher: The House of Books
Release date: April 2019
Genre: Thriller
Rating: ★★★★✩ 4.5

Laatst viel mijn oog op een nieuw uitgekomen thriller in de boekhandel. Namelijk Gouden Kooi van Camilla Läckberg wat het eerste deel in een tweeluik is. De cover intrigeerde me. Ik besloot hem mee te nemen en las hem afgelopen weekend in een aantal dagen uit.

Verhaal

Faye en Jack zijn het absolute droompaar. Ze hebben een succesvol bedrijf en wonen in een luxe appartement. Hun dochter Julienne is de bekroning van hun geluk. Maar schijn bedriegt. Fayes leven draait alleen nog om vertwijfelde pogingen het Jack naar de zin te maken, maar zijn verachting is in ieder gebaar zichtbaar. Wat verbergt haar eens zo lieve man voor haar? Wanneer Jack en Julienne niet terugkeren van een boottochtje en de politie bloedsporen in het appartement vindt, valt de verdenking al snel op Jack. Heeft hij zijn eigen dochter vermoord? Niets in Fayes leven is nog hoe het was…

Ik heb met veel bewondering gelezen over de vechtlust van hoofdpersonage Faye

Personages

In Gouden Kooi volgen we Faye Adelheim. Ze is de echtgenote van Jack die eigenaar is van een groot telemarketingsbedrijf. Faye lijkt een perfect leven te lijden. Ze heeft immers een knappe man, een mooie dochter, een immens huis en genoeg geld om alles te kopen wat haar hart wenst. Maar zoals wel vaker het geval is, schijn bedriegt..

Haar man Jack blijkt namelijk helemaal niet zo leuk te zijn als de buitenwereld denkt. Hij heeft Faye de afgelopen jaren gemanipuleerd waardoor er niets meer van de oude Faye over is. De ooit jongere Faye was een slimme dame met oog voor business. Maar als Jack haar op een dag plots verlaat, besluit Faye het roer om te gooien. Ze zal Jack eens laten zien wat ze in huis heeft. Ze gaat wraak nemen.

Ik vond Faye een heel fijn hoofdpersonage om te volgen. Hoewel je in het eerste deel van het verhaal regelmatig denkt als lezer dat Faye enorm naïef is, vond ik haar eigenlijk constant heel sterk. Dit komt denk ik omdat ze heel veel kanten van zichzelf laat zien. Dat is bewonderenswaardig als je je realiseert wat Faye allemaal moet doorstaan. Hoewel het er niet heel dik bovenop ligt, heeft het verhaal wel een feministisch vleugje in zich.

Wat Camilla heel goed heeft gedaan is een spanningsboog creëren die langzaam wordt opgebouwd.

Schrijfstijl

Gouden Kooi is opgedeeld in drie delen. Dit wist ik overigens niet van te voren, maar nu achteraf denk ik dat dit een hele goede zet is geweest van Camilla Läckberg. Het eerste deel helpt je de personages te leren kennen, maar je leert Faye ook beter begrijpen. Daarnaast zijn er ook af en toe hoofdstukken waarin we teruggaan in de tijd en meer leren over het verleden van Faye. Deze hoofdstukken vond ik in het begin wat vaag. Maar na een tijdje gaan verleden en heden in elkaar overlopen en wordt alles duidelijk.

Wat Camilla heel goed heeft gedaan is een spanningsboog creëren die langzaam wordt opgebouwd. We lezen het heden vanuit de derde persoon en de terugblikken vanuit de ik-vorm. Er gebeuren geen immens grote dingen in het verhaal, maar zoals vaker bij een psychologische thriller, wordt er telkens beetje bij beetje meer prijsgegeven. Dat zorgde ervoor dat ik door wilde blijven lezen. Toch miste ik af en toe toch een beetje meer tempo. Zeker in het eerste deel.

Gouden Kooi is een psychologische thriller met een feministisch randje. 

Conclusie

Gouden Kooi is een psychologische thriller met een feministisch randje. Hoewel ik van te voren misschien iets meer had gehoopt om tijdens het lezen op het puntje van mijn stoel te zitten, is mijn aandacht tijdens het lezen geen enkel moment verzwakt. Ik miste af en toe alleen wat tempo in de eerste helft van het boek. Door de twee verschillende tijdlijnen die langzaamaan steeds dichterbij komen, blijf je als lezer geprikkeld en nieuwsgierig. Je wil weten wat er is gebeurd. Na de helft wordt het tempo wat versneld en leest het echt als een trein. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg deel in dit tweeluik!

Gouden Kooi

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk