Follow me:

Nu op televisie: New Amsterdam

We zijn weer een ziekenhuis serie rijker. Sinds afgelopen dinsdag zend NET5 de nieuwe Amerikaanse serie New Amsterdam uit. Wat we kunnen niet genoeg krijgen van het medische wereldje. Benieuwd wat ik van de eerste aflevering vond? Je leest het hier!

Titel: New Amsterdam
Seizoenen: 1
Genre: Drama
Te zien op: Net 5 (dinsdagavond 21:30)

Verhaal

In New Amsterdam volgen we dokter Max Goodwin. Hij is de nieuwe medisch directeur van New Amsterdam, één van de oudste openbare ziekenhuizen van de Verenigde Staten. Max heeft als doel om het verwaarloosde ziekenhuis in New York rigoureus te hervormen door de bureaucratie te doorbreken en zo de allerbeste zorg aan zijn patiënten te bieden. Door de slechte cijfers besluit Max direct op zijn eerste dag iedereen op de afdeling cardiochirurgie te ontslaan. Goodwin stelt het belang van de patiënten boven de winst van het ziekenhuis. Hij vraagt zijn collega’s wat ze nodig hebben om hun vak beter uit te kunnen oefenen en patiënten nog beter te behandelen. Hij belooft hen hier zo goed mogelijk bij te helpen, dit tot groot ongenoegen van een aantal invloedrijke personen binnen het ziekenhuis.

Hoofdrollen

Max Goodwin wordt gespeeld door Ryan Eggold en vormt hiermee de hoofdrol van de serie. Ryan Eggold ken je wellicht van zijn personage in de Blacklist of voor sommige misschien als Ryan Mattews in 90210 wat direct zijn doorbraak betekende. In de eerste aflevering leren we direct al veel over hem. Zo zijn zijn zus Luna en hij in New Amsterdam geboren, maar overleed zijn zus acht jaar later ook hier door een ziekenhuisinfectie. Dit had voorkomen kunnen worden. Zijn motto is dan ook: Ik werk voor jou, zodat jij weer kunt werken voor je patiënten. Wil je geen dokter zijn, dan mag je direct vertrekken. Om te laten zien dat hij dit series meent, ontslaat hij direct op zijn eerste dag een aantal artsen. Hij hoopt hierdoor het ziekenhuis zo snel mogelijk beter te maken.

Naast Ryan Eggold wordt de cast gevuld door Janet Montgomery, Freema Agyeman (Dr. Who), Tyler Labine en Jocko Sims die je wellicht kent van Dreamgirls. Van hen weten we na het kijken van de eerste aflevering nog niet zo veel. Dit is begrijpelijk, want in de eerste aflevering is het logisch dat de hoofdpersoon centraal staat. Maar ik verwacht zeker nog veel van hen. Zij vormen namelijk de andere artsen in de serie: Lauren Bloom (Janet Montgomery) werkt op de SEH, Floyd (Jocko Sim) wordt nadat hij is ontslagen door Max toch weer aangenomen. Dr. Iggy (Tyler Labine) werkt met ontheemde kinderen.

Conclusie

Is New Amsterdam vernieuwend? Nee zeker niet. Er zijn al zo ontzettend veel ziekenhuisseries gemaakt de afgelopen jaren. Vernieuwend zijn in dit genre is vrijwel onmogelijk. Toch wil dit niet zeggen dat ik de serie niet vermakelijk vond. Ik ben sowieso fan van ziekenhuisseries (Hello Grey’s Anatomy). New Amsterdam is overigens gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Dat maakt het allemaal net wat interessanter om naar te kijken. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd wat er nog allemaal gaat gebeuren. De serie bestond oorspronkelijk uit negen afleveringen, maar deed het zo goed in Amerika dat er al snel werd bijgeboekt voor in totaal 20 afleveringen. We kunnen dus nog even vooruit in Nederland! 🙂

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk