Follow me:

Shadow and Bone: De Grishaverse voor dummies

Het zal inmiddels geen verrassing meer zijn dat ik fan ben van Shadow and Bone oftewel, De Grisha-trilogie en De Kraaien-duologie van Leigh Bardugo waar de Netflix-serie op gebaseerd is. Maar ik weet nog goed dat ik het tijdens het lezen en kijken van de serie behoorlijk ingewikkeld vond allemaal. De wereld die Leigh Bardugo heeft neergezet is namelijk heel uitgebreid. Daarom leek het me wel handig om een soort gids te schrijven voor de mensen die willen beginnen aan de serie of al zijn begonnen en wel wat hulp kunnen gebruiken. Zie het als een introductie op Shadow and Bone!

Op mijn Bookstagrampagina heb ik mijn volgers gevraagd of ze nog vragen hebben over De Grisha-wereld. Die vragen beantwoord ik in dit artikel.

Wat is een Grisha?

Je kunt de Grisha eigenlijk omschrijven als de superhelden van het universum waar Shadow and Bone zich afspeelt. In feite zijn de krachten van de Grisha niet ‘magisch’. Grisha kunnen niets uit niets creëren. Wanneer ze hun krachten gebruiken, halen ze materie of energie uit dat wat al om hen heen is, die ze vervolgens manipuleren.

Hoe zit het met de verschillende soorten Grisha?

Er zijn drie ordes van Grisha: Corporalki, Etherealki en Materialki, met Materialki onderaan, terwijl Corporalki zich in de hoogste rang bevindt. Binnen die ordes bestaan er meerdere soorten Grisha.

Corporalki zijn onder meer Hartenwringers, die de hartslag kunnen vertragen of versnellen, en Helers, die wonden kunnen genezen. Corporalki zijn ook opgeleid als Coupeuses, wat betekent dat ze het uiterlijk van een persoon naar believen kunnen veranderen.

De Etherealki bevat de orde van de elementen. Bestaande uit Stormblazers, Inferni en Getijdekeerders. Zij kunnen windvlagen verplaatsen, vuur manipuleren en golven beheersen, respectievelijk. Maar ook de Lichtheerser behoort tot de Etherealki.

Als laatste hebben we nog de Materialki: de orde van de fabrikators. Deze groep bestaat uit de Durasti en de Alkemi die met vaste materialen werken om architectuur, wapens en technologie te creëren.

Ik hoor je denken, maar er zijn toch nog sterkere Grisha? Dat klopt. De Duisterling en de Lichtheerser. Zij zijn de krachtigste Grisha. Door bepaalde dieren te doden, kunnen Grisha hun krachten versterken. Volgens de overlevering zijn er drie versterkers die een Grisha onverslaanbaar kunnen maken:

  • Morotzova’s hert
  • Rusalye, de zeegesel
  • De vuurvogel

Er zijn ook Grisha die zelf andere Grisha kunnen versterken, zoals De Duisterling.

Wat is het Eerste en Tweede leger?

Het Eerste Leger bestaat uit inwoners van Ravka, geleid door en in dienst van de Ravkaanse koning Alexander III, die in het Grote Paleis in de hoofdstad Os Alta woont. Het Tweede Leger is volledig gevuld met Grisha. En hoewel ze het Kleine Paleis bevolken en technisch gezien onder het bewind van de Ravkaanse koning staan, dienen en volgen ze De Duisterling. Of De Duisterling loyaal is aan de koning? Dat valt nog te bezien ;). Deze legers werden opgericht om Ravka te beschermen en tegen hun vijanden uit het Noorden.

Hoe zit het nu met die prachtige capes? Waarom mogen alleen Grisha die dragen?

Laten we eerst niet de beginnersfout maken om ze ‘capes’ te noemen. Het zijn kefta’s ;), een hybride gewaad en jasachtig kledingstuk dat alleen door Grisha wordt gedragen als een manier om hun macht aan te duiden.

Verschillende ordes van Grisha dragen verschillende gekleurde kefta’s, opnieuw als een manier om status en bekwaamheid aan te duiden. Corporalki dragen rood, Etherealki blauw en Materialki paars. Dienaren in het Grote Paleis van de koning dragen wit, terwijl de Duisterling zwart draagt.

Help! In Shadow & Bone komen heel veel personages voor die ik nog niet ken uit de trilogie!

Dat klopt. De makers van Shadow & Bone hebben er namelijk voor gekozen om de Grisha-trilogie en De Kraaien-duologie te combineren tot één verhaal. In de boeken zijn het twee losse verhalen en leefden de personages uit De Grisha-trilogie veel eerder dan de personages uit De Kraaien-duologie. Maar voor de Netflix-serie zijn de verhalen met elkaar gecombineerd en leren we dus ook Kaz en zijn bende kennen.

Ik ben een newbie in de Grisha-wereld. Hoe kan ik het beste beginnen als ik Shadow & Bone wil kijken?

Ik zou je aanraden om eerst alle boeken te lezen. Zoals altijd, zijn de boeken veel uitgebreider. Sommige informatie krijg je in de Netflix-serie niet mee. Informatie die juist leuk kan zijn bij het leren kennen van personages. Kan je zo lang niet wachten? Dan zou ik in ieder geval het eerste deel in De Grisha trilogie lezen en het eerste deel in De Kraaien duologie. Op deze twee boeken is het eerste seizoen van de Netflix-serie voornamelijk gebaseerd.

Zijn er veel verschillen tussen de boeken en de Netflix-serie?

Dat valt gelukkig reuze mee. Uiteraard is het verhaal in de boeken veel uitgebreider en zijn er twee series gecombineerd die hebben geleid tot de Netflix-serie, maar buiten dat vind ik dat de makers het originele verhaal goed hebben aangehouden. Bij de personages heb ik wel een aantal verschillen ontdekt. Daar schreef ik eerder al een artikel over dat je hier kunt teruglezen.

Dit waren de meest gestelde vragen rondom de Netflix-serie Shadow & Bone en de originele boeken. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je nog een andere vraag hebt. Stuur me dan vooral een berichtje op Instagram of reageer in de reacties hieronder. Dan zal ik m’n best doen om je vraag alsnog te beantwoorden. Wil je je nog meer verdiepen in de wereld van Grisha? Check dan de gloednieuwe website www.grishaverse.nl. Hier kom je nog meer te weten over de wereld, de personages en kun je o.a. een quiz doen om erachter te komen welk personage je uit De Kraaien bent.

*Dit is een artikel die is ontstaan uit een betaalde samenwerking. Dat beïnvloedt mijn mening niet.

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk