Follow me:

Boekrecensie: Niets is waar

Title: Niets is waar
Author: Lisa Jewell
Publisher: AW Bruna
Release date: Februari 2024
Genre: Thriller
Rating: ★★★★✩ 4.5

Verhaal

De populaire podcaster Alix Summers viert haar vijfenveertigste verjaardag in haar plaatselijke pub. Terwijl ze daar is kruist haar pad die met die van een bescheiden vrouw genaamd Josie Fair. Josie, zo blijkt, viert ook haar vijfenveertigste verjaardag. Ze zijn in feite een verjaardagstweeling.

Een paar dagen later komen Alix en Josie elkaar opnieuw tegen, dit keer buiten de school van Alix’ kinderen. Josie heeft naar de podcasts van Alix geluisterd en denkt dat ze misschien een interessant onderwerp is voor haar serie. Ze staat, zo vertelt ze aan Alix, aan de vooravond van grote veranderingen in haar leven.

Het leven van Josie lijkt vreemd en ingewikkeld, en hoewel Alix haar verontrustend vindt, kan ze de verleiding niet helemaal weerstaan om de podcast te blijven maken. Langzaam begint ze te beseffen dat Josie een aantal zeer duistere geheimen heeft verborgen, en voordat ze het weet, heeft Josie zich een weg gebaand naar het leven van Alix – en naar haar huis.

Maar net zo snel als ze arriveerde, verdwijnt Josie. Pas dan ontdekt Alix dat Josie een vreselijke en angstaanjagende erfenis in haar kielzog heeft achtergelaten, en dat Alix het onderwerp is geworden van haar eigen true crime-podcast, waarbij haar leven en dat van haar familie levensbedreigend zijn.

Wie is Josie Fair? En wat heeft ze gedaan?

Niets is waar is vlijmscherp, spannend en niet weg te leggen.

Personages

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar de synopsis van Niets is waar wekte direct mijn interesse. We lezen voornamelijk vanuit het standpunt van Josie en Alix. Josie is een vrouw van 45 die niet tevreden is met haar leven. Ze woont samen met haar (veel oudere) man, Walter die al met pensioen is en één van haar twee volwassen dochters Erin. Ze heeft nog een dochter, Roxy. Maar die woont niet meer thuis. Zelf werkt ze parttime in een soort kledingmakerij waar je je kleren kunt brengen om te laten maken.

Alix daarentegen is ook 45, maar lijkt een heel ander leven te lijden. Haar twee kinderen zitten nog op de basisschool en haar man heeft een zeer gewaardeerde en verantwoordelijke baan. Alix zit er financieel gezien dan ook veel beter bij dan haar ‘birthday twin’ Josie. Zelf heeft Alix een podcast waarin ze succesvolle vrouwen interviewt.

Schrijfstijl

Eigenlijk werd ik al heel vroeg het verhaal ingezogen. Lisa Jewell, de auteur van Niets is waar, heeft me met haar manier van schrijven weten te intrigeren. Ze maakt in het boek ook gebruik van fragmenten uit podcastafleveringen en een Netflix-show. Dit zorgde er voor mij voor dat ik nog meer betrokken raakte in het verhaal. Een groot aspect wat constant aanwezig was, is dat ik moeilijk hoogte kon krijgen van Josie. Spreekt ze nu wel of niet de waarheid? Mijn gedachten daarover vlogen alle kanten op. Dat maakte het lezen des te leuker.

Lisa Jewell weet hoe ze de lezer nieuwsgierig moet maken!

Conclusie

De titel van Lisa Jewells nieuwste boek, Niets is waar, kan worden gezien als een enorme spoiler voor de lezers. Is dat het ook? Ja en toch ook weer niet. Wat het wel aangeeft, samen met de synopsis van het boek, is dat Josie Fair vertrouwen enkele risico’s met zich meebrengt. Samen met Alix ontrafel je langzaam aan het verhaal van Josie.

Lisa Jewell weet hoe ze de lezer nieuwsgierig moet maken. Het verhaal boeide me en zorgde er constant voor dat ik wilde weten wat er ging gebeuren. Naar mijn mening één van haar beste boeken tot nu toe. Vlijmscherp, spannend en niet weg te leggen!

None of this is trueBenieuwd naar andere recensies over Lisa Jewell haar boeken? Klik dan hier.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

No Comments

Leave a Reply