Follow me:

Mijn favoriete boeken van 2020

Ieder jaar vind ik het leuk om een lijstje te maken met mijn favoriete boeken die ik dat jaar heb gelezen. Dat kunnen nieuwe releases zijn, maar ook wat oudere boeken. Ik heb dit jaar bewust zolang mogelijk gewacht met het schrijven van dit artikel, omdat ik zelfs gisteren nog een boek uitlas die in mijn favorietenlijstje is gekomen. Bovendien had ik echt moeite om het lijstje niet te lang te maken. Conclusie is dan ook dat ik een heel goed leesjaar heb gehad. Benieuwd naar mijn favorieten? Lees dan snel door!

De boeken staan in willekeurige volgorde want een absolute favoriet kan ik echt niet kiezen.

Mijn duistere Vanessa – Kate Elizabeth Russell

#ikleesthuisMijn duistere Vanessa is een ingrijpende roman over de 15-jarige Vanessa die een seksuele relatie aangaat met haar 42 jaar oude leraar Engels, Jacob Strane. Door de ogen van Vanessa lees je over het heden en het verleden toen de relatie tussen hen ontstond. Het is fascinerend, ingrijpend en tegelijkertijd een beangstigend boek dat je in zijn greep houdt tot de laatste bladzijde. Dit boek kon echt niet ontbreken in mijn lijstje favorieten van 2020.

Mijn recensie van Mijn duistere Vanessa lees je hier. Je koopt het boek hier.

Moordgis voor lieve meisjes – Holly Jackson

Als ik een YA mystery thriller voorbij zie komen, dan ben ik er eigenlijk altijd wel voor in. Ik hou van de ‘wie heeft het gedaan’ verhalen. Als ze goed geschreven zijn, kan je als lezer namelijk helemaal in het verhaal zitten en mee raden. Vaak kan het plot me dan zo verpletteren. Moordgids voor lieve meisjes is zo’n boek waarbij dit gebeurde. In dit verhaal volgen we Pip. Voor haar profielwerkstuk doet ze onderzoek naar de moord op Andie Bell, een tienermeisje dat vijf jaar eerder uit hun stadje verdween. De dader is niet meer in leven, maar Pippa gelooft niet dat hij het echt gedaan heeft.

Mijn recensie over Moordgids voor lieve meisjes vind je hier. Je koopt het boek hier.

De Kronieken van de Onderwereld – Cassandra Clare

Om dit lijstje niet meteen helemaal vol te zetten met boeken van Cassandra Clare, noem ik in zijn geheel haar eerste serie in de Schaduwjagerswereld: De Kronieken van de Onderwereld. Deze serie heeft mijn kijk op het fantasygenre compleet verandert. Dit komt denk ik voornamelijk doordat Cassandra de aardse wereld fantastisch weet te verweven met de fantasywereld die ze heeft gecreëerd. De serie bestaat uit zes delen waarin we Clary volgen. Ze woont met haar moeder in New York. Wanneer ze ontvoerd wordt, komt Clary achter het familiegeheim: haar moeder behoorde ooit tot een groep demonenjagers. Langzaamaan lukt het Clary om tot die wereld door te dringen. Maar de wereld van de demonenjagers is verscheurd. Zal het Clary en haar vrienden lukken om haar moeder te redden?

Felix ever After – Kacen Callender

Felix ever After is een YA contemporary die zich afspeelt in New York. In dit boek volgen we Felix Love. Hij is nog nooit verliefd geweest en zou dat dolgraag eens willen meemaken. Iedereen lijkt zo makkelijk de ware te vinden, maar bij Felix wilt het maar niet lukken. Wat nog erger is, is dat Felix, ook al is hij trots op zijn identiteit, bang is dat hij net wat te bijzonder is – zwart, queer en transgender – voor zijn eigen ‘en ze leefde nog lang en gelukkig’. Wanneer een anonieme student hem transfobische berichten begint te sturen – nadat hij foto’s van Felix (van voor zijn transitie) en zijn oude naam openbaar heeft gemaakt – kan Felix maar aan één ding denken: wraak. Waar hij echter niet op rekende was dat zijn catfish-actie hem in een ingewikkelde liefdesdriehoek zou doen belanden..

Mijn recensie over Felix ever After vind je hier. Je koopt het boek hier.

An Ember in the Ashes – Sabaa Tahir

Een boek die dit lijstje heeft bereikt en die ik in december pas heb gelezen is An Ember in the Ashes van Sabaa Tahir. Omdat ik nu veel meer fantasy lees, wilde ik de populairste series graag lezen. Daar hoort de Ember in the Ashes serie ook absoluut bij. Deel één heeft me echt omver geblazen. Dit verhaal bevat zoveel actie, spanning en romantiek. Het zit vol intriges en geweld. In deze serie volgen we Laia. Laia leeft met haar broer en grootouders onder het wrede regime van het Imperium. Wanneer haar broer wordt opgepakt wegens verraad, moet ze vluchten. In ruil voor hulp bij het bevrijden van haar broer waagt Laia haar leven, door te spioneren voor Het Verzet op de grootste militaire academie van het Imperium. Ze gaat undercover werken als slaaf voor de Comandant. Daar ontmoet ze Elias, een elitesoldaat: de beste van zijn opleiding. Maar het enige wat Elias wil is ontsnappen aan het tirannieke regime..

Mijn recensie over An Ember in the Ashes vind je hier. Je koopt het boek hier.

De Academie – Astrid Boonstoppel

Ik wil De Academie van Astrid Boonstoppel heel graag in dit rijtje noemen. Dit is nou echt zo’n boek die dat verdient. Ze heeft me heel erg verrast met het verhaal, maar ook met haar schrijfstijl. Ik las haar vorige boek Dit is hoe het ging vorig jaar. Die vond ik ook al heel goed, maar ik vind Astrid echt gegroeid. De Academie is internationaalwaardig en dat zeg ik niet snel. Het verhaal is mysterieus, uniek, intrigerend en niet weg te leggen. In dit boek volgen we Em die één van de gelukkige, ambitieuze studenten is die toegelaten wordt tot de exclusieve Recourt Academie voor meisjes. Niemand weet wat er gebeurt tijdens een Academiejaar. De alumni zwijgen als het graf. Maar één ding is zeker: de studenten worde zonder uitzondering succesvol. Toch ontdekt Em al snel dat deze school vol geheimen zit..

Mijn recensie over De Academie vind je hier. Je koopt het boek hier.

Grown – Tiffany D. Jackson

Grown is een YA contemporary die mij en hopelijk velen andere lezers aan het denken zal zetten. Manipulatie staat centraal in dit verhaal. We volgen Enchanted Jones. Ze is een jong meisje (volgens mij vijftien jaar) die maar één droom heeft: zangeres worden. Als de legendarische R&B-artiest Korey Fields haar tijdens een auditie ziet optreden neemt haar droom om een ​​professionele zangeres te worden een vlucht. Enchanted is verblind door Korey’s luxe leven, maar al snel verandert haar droom in een nachtmerrie. Achter Korey’s charme en sterrenkracht schuilt een duistere kant. Een kant die haar bij elke beweging wil beheersen. Maar dat alles is nu voorbij. Want hij is dood en de politie staat voor de deur. Wie heeft Korey Fields vermoord?

Mijn recensie over Grown vind je hier. Je koopt het boek hier.

Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

Nooit gedacht dat dit boek in mijn lijstje met favorieten zou eindigen, maar toch is het echt zo: Schim en Schaduw van Leigh Bardugo. Het eerste deel uit De Grisha trilogie, een YA fantasyserie die wereldwijd razend populair is. Dit boek zit vol personages waar je van gaat houden, een wereld m met magie, actie en romantiek. Schim en Schaduw heeft het allemaal. In dit boek volgen we Alina Starkov. Als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Mijn recensie over Schim en Schaduw vind je hier. Je koopt het boek hier.

Dat waren mijn acht favoriete boeken van dit jaar. Een keuze maken was niet makkelijk. Er zijn zoveel goede boeken uitgekomen in 2020. Opvallend is wel de hoeveelheid boeken in het fantasygenre die in dit lijstje terecht zijn gekomen. Dat had ik aan het begin van 2020 nooit verwacht. Een opvallend missend boek is een volwassen thriller. Hoewel ik zeker wel een aantal goede thrillers heb gelezen, wist er geen een deze lijst te halen. Ik hoop dan ook zeker op een paar goede thrillers in 2021. Daarover later meer!

Share
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk