Af en toe kan ik er echt naar uitkijken. ’s Avonds lekker een filmpje kijken of op zondag een tv serie bingen, love it. Toch baal ik af en toe als ik heel de dag weer naar m’n televisie heb gestaard. Ik had liever óók nog eventjes gelezen. Maar wat moet je dan lezen? Alleen daar over nadenken kost dan alweer teveel moeite. Dan toch maar die serie verder kijken. Om het wat makkelijker te maken, heb ik boeken gezocht die ik vergelijkbaar vind met een tv-serie of film. Ik deel 9 boeken met je die je waarschijnlijk leuk gaat vinden als je deze film of serie hebt gezien.
Orphan Black – The Similars
In de Canadese science-fiction serie Orphan Black volgen we Sarah Manning. Per toeval ziet Sarah hoe een vrouw die exact op haar lijkt zelfmoord pleegt. Sarah neemt de identiteit van de vrouw over en komt al snel terecht in een wereld vol mysteries, complotten en kwaadaardige organisaties. Het blijkt dat er wereldwijd een heleboel klonen rondlopen, van wie Sarah er één is. Ik vond deze serie zo ontzettend tof. Zeker het eerste seizoen was ijzersterk. Dit komt met name door de uitstekende acteerkunsten van Tatiana Maslany die de rollen van alle klonen vertolkt.
Een unieke serie in het science-fiction genre dus. Een aantal jaar later las ik het boek The Similars waar ik veel gelijkenissen zag met Orphan Black. Dit boek gaat namelijk ook over klonen. Benieuwd waar het nog meer over gaat? Lees dan mijn recensie.
Chesapeake Shores – Het begint met een blik
Chesapeake Shores is een Canadees/Amerikaanse dramaserie waarin we Abby O’Brien Winters volgen. Ze keert terug naar haar geboortestad van Chesapeake Shores nadat haar jongere zusje Jess haar in paniek opbelt. Jess renoveert The Inn op Eagle Point en dat lijkt niet erg goed te gaan. Maar Abby’s veeleisende baan, scheiding en haar dochters zorgden ervoor dat ze het te druk had om te denken aan het stadje dat haar vader ooit bouwde. Maar dan besluit ze haar zusje te helpen en de Inn te redden van een faillissement. Maar dat betekent ook dat ze haar jeugdliefde Trace Riley, die ze zestien jaar geleden uit het niets verliet, onder ogen moet komen.
Een feelgoodserie die zich afspeelt in een prachtige omgeving. Dat deed me eigenlijk al snel denken aan de nieuwe feelgood boekenserie Het begint met een blik van Kelly Moran. In deze serie volgen we Avery die verhuisd naar Redwood Ridge. Dit plaatsje gaf me hetzelfde gevoel als Chesapeake Shores. Daarnaast krijgen we er drie hele knappe dierenartsen bij cadeau. Je leest er meer over in mijn recensie.
The Hunger Games – De Test
The Hunger Games, wie kent deze zeer populaire films (en boeken) niet waarin we Katniss Everdeen volgen die moet zien te overleven in de wildernis in de strijd met jongeren uit andere districten. Hoewel ik de serie op dit moment pas voor het eerst lees en kijk, zag ik wel al meteen gelijkenissen met een trilogie die ik een aantal jaar terug las: De Test.
In De Test volgen we de jonge, ambitieuze Cia Vale die tot haar vreugde een van de uitverkorenen is om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden.. Mijn recensie over De Test kun je hier lezen.
Gossip Girl – Anna K.
Eén van mijn favoriete series aller tijden is toch wel Gossip Girl. Het rijke wereldje in Manhattan, New York spreekt me enorm aan. In Gossip Girl volgen we een aantal rijke tieners aan de Upper East Side in New York. Terwijl ze op het punt staan naar de meest belangrijke universiteiten te gaan, gebeuren er allerlei dingen onderling. De grote vragen zijn niet: wie studeert af met het beste cijfer. Maar eerder: Wie heeft het meeste geld, wie doet het met wie, wie is de Queen Bee van het Constance Billard en natuurlijk, wie gaat met wie naar het bal? Romantiek, schandalen en heel veel drama. Dat is waar Gossip Girl over gaat.
Een boek die ik onlangs las en me daar heel erg aan deed denken, is Anna K. Deze moderne versie van het oorspronkelijke Russische verhaal Anna Karenina speelt zich niet af in Rusland, maar in New York. Net zoals bij Gossip Girl, volgen we in Anna K. ook een groep rijke tieners in Manhattan die te maken krijgen met grote schandalen. Ik vond het een mix van Crazy Rich Asian en Gossip Girl. Mijn recensie van Anna K. vind je hier.
Once Upon a Time – The Lunar Chornicles
Sneeuwwitje, Pinokkio, Roodkapje, Repelsteeltje, Belle en het Beest, allemaal verhalen die iedereen kent. Maar wat gebeurt er voor en na de bekende sprookjes? Hoe is Japie Krekel Pinokkio’s geweten geworden en wat is er gebeurd nadat de prins Sneeuwwitje uit haar slaap wakker kuste? Was de koningin altijd al slecht of is er iets gebeurd waardoor ze zo is geworden? Dit zijn de vragen waar de serie Once Upon a Time op ingaat. Alle sprookjes spelen zich in dezelfde wereld af, namelijk het Enchanted Forest. Hierdoor zijn Sneeuwwitje en Roodkapje beste vriendinnen en is Repelsteeltje met zijn magie in ieder sprookje terug te vinden op cruciale momenten.
The Lunar Chronicles gaat ook over bekende sprookjes. Deze serie van Marissa Meyer zijn hervertellingen van sprookjes als Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje. Zeker een aanrader als je fan bent van Once Upon a Time.
The Sinner – De Stille Patiënt
In dit rijtje kan een thriller niet ontbreken. Dit genre heb ik een paar jaar geleden ontdekt in zowel films en series als in boeken. Beide zijn super leuk en bingewaardig. Je kunt je er helemaal in vastbijten. Een serie op Netflix waarbij ik dit heel erg had, was bij The Sinner. In The Sinner volgen we een jonge moeder die zich niet kan herinneren waarom ze een vreemde heeft doodgestoken. Een sympathieke rechercheur probeert alsnog het mysterie te ontrafelen.
In het boek De Stille Patiënt van Alex Michaelides gebeurt iets vergelijkbaars. Alicia Berenson schiet namelijk haar man vijf keer in zijn hoofd. Iedereen dacht dat Alicia een gelukkig huwelijk had. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Enthousiast geworden? Mijn recensie van De Stille Patiënt vind je hier.
P.S. I Love You – Supernova
Herinner jij het je nog? Die keer dat je P.S. I Love You voor het eerst zag? Zo niet, dan herinner je je vast acteur Gerard Butler nog wel. Wanneer we Gerry en Holly voor het eerst ontmoeten, zijn zij verwikkeld in een flinke ruzie. Holly verwijt Gerry dat hij haar moeder Patricia heeft verteld dat zij degene is die wilde wachten met kinderen. Gerry lost de woordenwisseling echter luchtig op door een komische striptease uit te voeren. Al zijn zij het niet altijd met elkaar eens, Gerry en Holly lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Maar dan slaat het noodlot toe en komt Gerry te overlijden. In P.S. I Love You zien we hoe Holly probeert door te gaan met haar leven terwijl ze een groot verdriet met zich meedraagt.
Wat een tranentrekker was dat! Maar tegelijkertijd zat er ook heel veel humor in de film. Een boek die me hier heel erg aan deed denken is Supernova van Taylor Jenkins Reid. Dit boek gaat ook over een gelukkig stel die pas net is getrouwd als het noodlot toeslaat. Een hartverscheurend maar ook hoopgevend verhaal over een intense maar korte liefde. Mijn recensie van Supernova kun je hier lezen.
A Cinderella Story – Love, Simon
Toen ik nog een tiener was, heb ik alle films met Hilary Duff in de hoofdrol verslonden. Eén van mijn favorieten was A Cinderella Story. En nu nog steeds kijk ik hem elke keer weer als hij wordt uitgezonden op televisie. Het is een moderne parodie op het bekende sprookje Assepoester met Hilary Duff en Chad Micheal Murray in de hoofdrol. Waar Assepoester haar glazen muiltje kwijt raakt, raakt Hilary Duff haar mobiele telefoon kwijt. Haar droomprins Chad Micheal Murray, weet haar ware identiteit niet: een dinergirl en er ontstaat een anonieme liefdesrelatie online.
Love, Simon van Becky Albertalli deed me ergens ook aan dit verhaal denken. In dit boek ontstaat ook een anonieme liefdesrelatie online tussen twee jongens. Ze weten niet van elkaar wie ze zijn en het hele boek draait om erachter te komen met wie Simon zo’n verbondenheid voelt. Een heerlijk boek vol humor en vrolijkheid met een serieuze noot. Mijn recensie vind je hier.
Ready Player One – Warcross
Een aantal jaar terug was ik helemaal into de virtual reality verhalen. Zowel in films als in boeken vond ik dit element ontzettend tof en helemaal van deze tijd. Ready Player One is zo’n film die draait om virtual reality. Ik zou Ready Player One omschrijven als een moderne variant op Sjakie en de Chocoladefabriek. Wanneer James Halliday overlijdt, verspreidt hij geen gouden tickets maar drie sleutels over de Oasis. De eerste speler die ze alle drie vindt, wordt Hallidays erfgenaam. De film is voor een groot gedeelte geanimeerd door de virtuele realiteit waar de film zich afspeelt.
Een boek waar ik heel enthousiast over ben en die zich ook afspeelt in de virtual reality wereld is Warcross van Marie Lu. Voor de miljoenen spelers die elke dag inloggen is Warcross niet zomaar een virtual reality-game. Het is een hype, een lifestyle – en een belangrijke bron van inkomsten voor spelers over de hele wereld. Dat geldt ook voor hacker Emika, die als premiejager illegale gokkers opspoort. Als ze dringend geld nodig heeft, neemt Emika een groot risico door de internationale Warcross-kampioenschappen te hacken. Ongewild belandt ze midden in de game en ineens is ze wereldberoemd. Warcross is een aanrader als je van virtual reality houdt!
Ik hoop dat deze lijst met aanbevelingen voor boeken je gaan helpen om weer eens een boek te gaan lezen. Het zijn in ieder geval allemaal boeken die ik heel erg leuk vond en vergelijkbaar zijn met de film of serie die ik erbij heb genoemd. Alvast veel leesplezier en laat me vooral weten wat je van het boek vond als je er eentje hebt gelezen!