Follow me:

8x must reads voor boekenliefhebbers

Onlangs kreeg ik de vraag of ik een keer een artikel kon schrijven met mijn must reads aanraders. Ik vond dit zo’n leuk idee dat ik er direct mee aan de slag ben gegaan. Daarom deel ik in deze blogpost mijn 8 must reads aanraders per genre. Ik hoop dat ik je hiermee weer voldoende leesinspiratie kan geven voor de komende maanden!

YA Fantasy

Fantasy is een genre dat ik in 2020 pas echt voor het eerst goed heb ontdekt. Een serie die daar heel erg aan heeft bijgedragen is De Kronieken van de Onderwereld van Cassandra Clare. Haar schrijfstijl is verslavend en ik vind het heel knap hoe ze onze moderne wereld heeft weten te combineren met een onderwereld vol schaduwjagers, demonen, vampieren en weerwolven. Deze termen kunnen je misschien afschrikken. Ik ben er ook geen fan van en had dan ook nooit kunnen denken dat uitgerekend ik verliefd zou worden op de Schaduwjagerswereld. En toch is het zo. Daarom hoop ik dat jij deze serie ook een kans wilt geven! Je kunt deel 1 Stad van Beenderen hier bestellen.

De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Wanneer deze ontvoerd wordt, komt Clary achter het familiegeheim: haar moeder behoorde ooit tot een groep demonenjagers. Langzaamaan lukt het Clary om tot die wereld door te dringen. Maar de wereld van de demonenjagers is verscheurd. Zal het Clary en haar vrienden lukken om haar moeder te redden?

Feelgood roman

Feelgood romans lees ik voornamelijk vroeg in de lente. Het is vaak een periode dat ik erg verlang naar de zomer en een luchtige en vrolijke feelgood roman past dan helemaal in mijn straatje. Natuurlijk zou ik hier een boek van Jill Mansell kunnen noemen. Maar ik wil graag een boek en auteur noemen die wellicht iets minder snel bij je op zou komen. Zo las ik dit jaar Ik pleit voor jou! van Marijke Vos. Deze Nederlandstalige auteur weet altijd een lach op m’n gezicht te krijgen. Haar boeken zijn hilarisch en haar personages zijn heerlijk om te volgen. Een andere Nederlandstalige feelgood auteur waar ik alles van lees is Charlotte de Monchy. Ook zeker een aanrader. 

De jonge, ambitieuze advocate Janna heeft er alles voor over om die felbegeerde promotie binnen te slepen, maar een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel gooit roet in het eten. Ze drinkt nét even iets te veel, verliest Zeer Belangrijke Documenten over haar aanstaande zaak, en tot overmaat van ramp deponeert ze haar maaginhoud over de gaatjesschoenen van een onbekende man.

Janna krijgt nog één kans om indruk op haar baas te maken: de vechtscheiding tussen twee BN’ers waar heel Nederland van smult. Ze zet alles op alles om de rechtszaak voor haar Gooise cliënte en haar monsterlijke tweeling te winnen. Maar dan herkent ze de uitermate charmante advocaat van de tegenpartij: de man met de gaatjesschoenen…

YA Thriller

Er zijn best wat goeie YA thrillers op te noemen. Toch is er eentje mijn absolute favoriet. Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. Dit mysterie verhaal is onlangs verschenen in het Nederlands en volgens mij een mega succes. Ik vond hem in ieder geval heel spannend. Het boek bevat alle elementen die een goede thriller moet hebben. Het vervolg Good girl, Bad Blood is ook een aanrader. Die vond ik misschien zelfs nog wel beter. Hopelijk wordt deze ook vertaald door Uitgeverij Volt.

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

Roman

Als ik aan romans denk die ik heb gelezen, dan is het eerste boek dat altijd direct bij me opkomt Mijn duistere Vanessa. Dit verhaal is fascinerend, beangstigend en zeer aangrijpend. Het heeft een diepe indruk achter gelaten en dat is dan ook direct de reden dat ik dit boek wel moet noemen. Maar verwacht dus geen vrolijk verhaal. Daarvoor raad ik je mijn must read feelgood roman tip aan. Dit boek is een verhaal met een boodschap. 

De slimme, ambitieuze, naar het volwassen leven verlangende Vanessa Wye is vijftien als ze voor het eerst seks heeft met Jacob Strane, haar charmante en geraffineerde 42-jarige leraar Engels. De allesverterende affaire die volgt isoleert haar van haar omgeving en zal haar nooit meer volledig loslaten.

Zeventien jaar later wordt Strane in de piek van MeToo door een andere voormalige leerlinge beschuldigd van seksueel misbruik. Vanessa is diep geschokt door het nieuws, want haar relatie met Strane, dat was toch ware liefde? Wanneer de oud-leerlinge contact met Vanessa opneemt komt zij voor een onmogelijke keuze te staan. Houdt ze vast aan het geloof in haar tienerherinneringen of herdefinieert zij het grootste liefdesverhaal van haar leven en haar seksuele ontwaken?

YA Contemporary

Het genre wat ik toch denk ik wel het meest lees en heb gelezen is YA contemporary. Een must read in dit genre noemen, is dan ook nog niet zo makkelijk. Er zijn zoveel goeie verhalen op te noemen! What I Carry bijvoorbeeld of Tweet Cute. Maar mijn absolute favoriet is toch wel Felix ever After van Kacen CallenderDit boek speelt zich af in New York, mijn favoriete stad. Het is een verhaal waarin Felix zichzelf ontdekt én herontdekt. Maar het is ook een verhaal over labels, die andere aan jou geven, maar vooral die je aan jezelf geeft. Als je van de humor van Becky Albertalli (Love, Simon) houdt, dan is Felix ever After zeker een aanrader!

Felix Love is nog nooit verliefd geweest – en ja, hij weet hoe ironisch dat is. Hij zou het dolgraag eens meemaken. Waarom lijkt het voor iedereen zo makkelijk om de ware te vinden? Wat nog erger is, is dat Felix, ook al is hij trots op zijn identiteit, bang is dat hij net wat te bijzonder is – zwart, queer en transgender – voor zijn eigen en ze leefde nog lang en gelukkig.

Wanneer een anonieme student hem transfobische berichten begint te sturen – nadat hij foto’s van Felix (van voor zijn transitie) en zijn oude naam openbaar heeft gemaakt – kan Felix maar aan één ding denken: wraak. Waar hij echter niet op rekende was dat zijn catfish-actie hem in een ingewikkelde liefdesdriehoek zou doen belanden..

Thriller

Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het net oktober. En oktober is toch wel een beetje de spookymaand van het jaar. Perfect dus om een thriller te lezen. Maar eigenlijk kan een goede thriller heel het jaar door wel. Als het maar een goed plot heeft. Zoals bij De Waarheid van Colleen Hoover bijvoorbeeld. Of My lovely wife van Samantha Downing. Maar de plottwist die me nog het meeste bijstaat is die uit De vrouw na mij van Greer Hendricks en Sarah Peckanen. Dit auteursduo heeft inmiddels drie boeken geschreven, waarvan dit hun eerste boek was. En OMG, wat was deze goed!

Kun jij tussen de leugens door lezen? Nellie kan niet praten over die avond die zo mooi begon maar eindigde met de politie. Bij Richard voelt Nellie zich nu veilig. Richard is lief, attent en beschermend. Haar vrienden en moeder vragen zich af of hij niet te mooi is om waar te zijn…

Vanessa woont bij haar tante. Iedere ochtend als ze wakker wordt, slaat de werkelijkheid weer in als een bom. Ze denkt aan Richard en aan haar vervangster. Wat doen ze nu? En wat zou haar tante doen als ze zou weten wat Vanessa heeft gedaan? Je denkt dat je weet wat er aan de hand is, maar… Neem nooit zomaar iets aan. Wie vertelt de waarheid? Wie kun je vertrouwen?

New Adult

Het laatste genre, maar zeker niet de minste, waarin ik een must read tip met je wil delen is New Adult. Dit genre zit net boven Young Adult. De hoofdpersonages zijn iets ouders en zijn aan het studeren of staan op het punt af te studeren. Must reads binnen dit genre zijn alle boeken van Colleen Hoover. Maar je hebt ook vast wel eens gehoord van After van Anna Todd. Of wat dacht je van De Royals van Erin Watt, een serie die lange tijd mijn favoriet was. Het mag duidelijk zijn dat dit genre tegenwoordig ook flink gevuld is met goeie boeken. Een serie die ik dit jaar heb ontdekt en wat mij betreft echt een must read zou moeten zijn is Begin Again van Mona Kasten. 

Nieuwe naam, nieuw kapsel, nieuwe stad. Haar toelating tot Woodshill University is voor Allie Harper de perfecte manier om opnieuw te beginnen. Het enige wat nog ontbreekt is een plek om te wonen. Na een moeizame kamerjacht trekt ze in bij bad boy Kaden White. Hij mag dan erg sexy zijn, met zijn tatoeages en nonchalante houding, hij is ook een arrogante eikel.

Kaden stelt gelijk huisregels op: niet praten over vrouwenproblemen, absolute stilte als hij iemand mee naar huis neemt en fysiek contact is uitgesloten. Eerst vindt Allie dit makkelijk zat, maar de twee groeien geleidelijk dichter naar elkaar toe – en uiteindelijk weet Allie niet langer of ze zich aan Kadens regels kan houden.

Non-fictie

Non-fictie lees ik zelf niet zo heel erg vaak. Maar af en toe komt er een boek voorbij waar ik toch wel erg nieuwsgierig naar ben. Het nieuwe boek van Laura Brijde bijvoorbeeld: Lifegoals. Ik vloog echt door dit boek heen. Dat heeft alles te maken met Laura’s aanstekelijke enthousiasme en haar leuke levensverhaal. Het is een verhaal der herkenning voor de millennials en generatie Z onder ons. Of zoals Laura ‘ons’ noemt: de avocadogeneratie!

En dat waren ze. Mijn must reads tips per genre die ik zelf regelmatig lees. Ik hoop dat er wat leuks voor je bij zit. Mocht je zelf een tip hebben voor een must read, plaats die dan in de reacties. Zo kan jij mij ook weer helpen aan leuke boeken! 

Share
Previous Post Next Post